Magiska Marienbad

Marienbad eller Mariánské Lázně
Kurorten Marienbad, den näst största orten i den världskända ”västtjeckiska spatriangeln”, är en arkitektonisk pärla, belägen i en pittoresk dal mitt i det förtrollande vackra landskapet av naturskyddsområdet Slavkovsky les, 576-626 m ö h.

 

Unik arkitektur 
Marienbads spacentrum är vida känt för sina vackra, välunderhållna byggnader i neoklassisk-, nyrenässans- och jugendstil. I själva mittpunkten byggdes under åren 1889-1899 en unik kolonnad (promenadstråk under tak), byggt i nybarockstil och praktfullt dekorerad. Bara ett stenkast därifrån ligger ”Sjungande fontänen”. Denna datastyrda fontän har sedan 1986 framfört både klassiska och moderna musikstycken till ackompanjemang av vattenstrålar och ljus i en spektakulär vattensymfoni. 

Marienbads spahistoria 
År 1197 grundade adelsmannen Hroznata Klostret i Tepla. Det var just klostrets munkar som i omgivande skogar upptäckte en saltrik källa och hoppades att kunna utvinna kökssalt ur. Men mer än krydda i köket visade sig detta salt vara bra som laxermedel. 
1606 ordinerades den första drickkuren och 1679 var året då Bohuslav Balbín namngav de första sex stycken mineralkällor samt  beskrev dess hälsoeffekter. Ryktet spreds och de första sjuka började vallfärda hit.  Att Marienbad blev en kurort var klosterläkaren Josef Jan Nehrs förtjänst - han lyckades övertyga abbotten och munkarna att testa en första komplett spakur för bättre matsmältning och bättre sömn. De första spagästerna bodde i ett enkelt spahus i närheten av Maries källa, där de också badade.

1820 kom Johan Wolfgang Goethe - "de tyska poeternas adelsman och Marienbads gudfader" och blev totalt hänförd av de lokala förutsättningarna och naturgåvorna. Goethe hade ett stort inflytande på kurortens utveckling och med hans namn växte även besökssiffrorna av framförallt den mer välbärgade klientellen. 
Marienbads "Golden Age"  dateras dock till 1897 då själva engelska kungen Edward VII kom på besök. Kungen som förälskade sig i kurorten, återvände totalt nio gånger. Då började världens blickar vändas mot Marienbad på riktigt. Betydelsefulla politiska möten hölls här, som t.ex. 1904 när Edward VII mötte kejsaren Franz Josef I.
Under mellankrigstiden började spagästerna återvända och Marienbad åter blomstrade. Tack och lov förblev kurorten intakt under Andra världskrigets fasor, så att den unika spamiljön kunde bevaras för kommande generationer.

Rikt kulturliv och aktiv fritid
En aktiv fritid för den som så önskar hör en oförglömlig hälsovistelse till. I Marienbad finns det rika möjligheter till en lång rad av aktiviteter och fritidssysselsättningar för alla smaker. Besökare kan efter säsong ägna sig åt golf på Royal Golf Club Mariánské Lázne (grundad 1905), minigolf, tennis, ridning, segling, utförs- och längdskidåkning, samt hyra en cykel eller stavar till härliga skogspromenader. Musikälskare kan njuta av mängder av konserter, både inom- och utomhus, samt musikteaterföreställningar och musikfestivaler som Chopins musikfestival. Här finns även teater, caféer, danskvällar, bio, casino, museer och ett rikt utbud av utflykter till när och fjärran.